Obec Račetice
ObecRačetice

Vyhodnocení soutěže o značku "Regionální potravina Ústeckého kraje 2015"

-

V Ústeckém kraji se soutěžilo o značku Regionální potravina
(Litoměřice 19. května 2015) Celkem 9 výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi z Ústeckého kraje ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2015. O tuto značku, která je zárukou místního regionálního původu, se letos ucházelo 190 produktů od 52 výrobců. O logo soutěžily v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení měly pekařské a masné výrobky a kategorie alkoholických a nealkoholických nápojů.

Výrobky hodnotily dvě hodnotitelské komise tvořené zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

„Je potěšitelné, že v našem ústeckém regionu došlo k tak vysokému nárůstu přihlášených výrobků do soutěže – celkem 190, tj.: rekordní počet, který převýšil všechna naše očekávání. Vzrostl také počet nových mladých výrobců o čtvrtinu, což znamená i rozvoj potravinářství a další zaměstnanost v tak složitém regionu. Malí a střední výrobci kladou především velký důraz na kvalitu použitých regionálních surovin, vyšší míru přidané hodnoty, ale zároveň také správné označování svých výrobků se vztahem k ústeckému regionu. Hodnotitelská komise měla složitou práci vybrat ty nejlepší výrobky z tak vysokého počtu, ocenění by si zasloužili všichni. Zájem o značku „Regionální potravina Ústeckého kraje“ je u výrobců obrovský a vidí v něm ocenění a propagaci své vlastní řemeslné práce a svého umu“, uvedla regionální koordinátorka Ludmila Holadová, ředitelka Okresní agrární komory Most.

K udělení značky Regionální potravina Ústeckého kraje 2015 navrhla hodnotitelská komise 9 výrobků z následujících kategorií:

  1. Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas: Menčíkova podkova, Varnsdorfské uzeniny s.r.o., Varnsdorf
  2. Masné výrobky trvanlivé: Archivní sušená slanina, Rodinná firma s.r.o. - Vlastimil Chovaneček, Litoměřice
  3. Sýry včetně tvarohu: Kozí sýr přírodní, Ondřej Malina, Nová Víska
  4. Mléčné výrobky ostatní: Kozí mléko bio, Jakub Laušman, Držovice
  5. Pekařské výrobky včetně těstovin: Onďasův rohlík, Jiří Ondečko, Děčín
  6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek: Smetanovo-tvarohový mrak, Petra Peštiková, Děčín
  7. Alkoholické a nealkoholické nápoje: Kocour IPA Samuraj, Pivovar Kocour Varnsdorf s.r.o., Varnsdorf
  8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě: Mlsný Filip - Višňový džem, DY servis s.r.o., Radešín
  9. Ostatní: Čertovsky dobré a křupavé brambůrky solené, Slavomír Hadrava, Teplice

Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době značku nosí 475 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

Datum vložení: 21. 5. 2015 0:00
Datum poslední aktualizace: 21. 5. 2015 0:00
Autor:
Račetice
Obec Račetice