Obec Račetice
Račetice č.p. 11
438 01 Žatec
IČ: 673161
Označování alergenů je oficiálně stanoveno na 13.12.2014 v souladu s potravinovým právem.
Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je
vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující
nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.
Různé druhy alergií postihují až 30% populace a na alergii není lék.
Každý jedinec musí zjistit podle příznaků, jaké potraviny se vyvarovat, jedině voda není alergenní.
Alergeny jsou přirozeně vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému (IS), která může vyústit až k anafylaktickému šoku. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně-jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu.
Potravinové alergeny, mohou vyvolat všechny alergeny, ale EU specifikovalo 14 hlavních potenciálních alergenů, (viz barevný plakát nahoře) které podléhají legislativnímu značení.
Značení alergenů je pouze informační požadavek:
Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako např. restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren atd. Dne 13.12.2014 bude povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje.
Zákonné ustanovení určuje vedoucím jídelen „jasně a zřetelně označit“, není sice nijak blíže specifikováno, lze však obecně odvodit, že se jedná o takové označení, které bude strávníka dostatečně informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenů uvedeném ve zmíněném seznamu legislativně značených alergenů.
Označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám ohlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.
Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku slovně, nebo číslem označující alergen. Pokud bude zvolené číselné označení, bude v blízkosti jídelního lístku seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelní lístek. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.
Množství pokrmů
Informace dle §9a odst. 1 písm. c) Zákona č. 110/1997 Sb.
Pokrm | Množství pokrmu na jednu porci dle věkové kategorie | |||
15+, dospělí | 11-14 let | 7-10 let | 3-6 let | |
I. Přesnídávky, svačiny | ||||
Pečivo, sladké pečivo, moučníky (kusové pečivo) | 2 ks | 2 ks | 1 ks | 1 ks |
Chléb, veka (krájené pečivo) | 100 g | 70 g | 60 g | 50 g |
Pomazánky, ochucené máslo | 50 g | 40 g | 30 g | 25 g |
Máslo, margarín | 30 g | 25 g | 20 g | 15 g |
Zelenina, ovoce | 60 g | 50 g | 40 g | 30 g |
Přesnídávka, puding, šlehaný tvaroh, jogurt | 125 g / 1 ks | 125 g / 1 ks | 125 g / 1 ks | 125 g / 1 ks |
Piškoty, cereálie | 60 g | 50 g | 40 g | 30 g |
Nápoje ke svačinám | 200 ml | 200 ml | 200 ml | 200 ml |
|
|
|
|
|
II. Polévky | ||||
Polévka | 300 ml | 220 ml | 180 ml | 150 ml |
Opečené pečivo, krutony do polévky | 10 g | 8 g | 6 g | 5 g |
|
|
|
|
|
III. Hlavní jídla | ||||
Hovězí maso přírodní, vařené, dušené, pečené | 60 g | 45 g | 35 g | 30 g |
Vepřové maso přírodní, vařené, dušené, pečené | 65 g | 50 g | 40 g | 35 g |
Smažený řízek (vepřový, kuřecí, krůtí) | 120 g | 90 g | 70 g | 60 g |
Sekaná pečeně, karbanátek pečený | 100 g | 80 g | 60 g | 50 g |
Smažený karbanátek | 140 g | 110 g | 80 g | 70 g |
Guláš (maso + omáčka) | 60+120 g | 42+84 g | 36+72 g | 30+60 g |
Rybí filé smažené, pečené, zapečené se sýrem | 120 g | 100 g | 75 g | 60 g |
Rybí prsty smažené, pečené (1 ks á 30 g) | 5 ks | 4ks | 3ks | 2 ks |
Kuře pečené (stehno) | 160 g | 130 g | 100 g | 80 g |
Kuře na paprice (bez kosti) | 80 g | 60 g | 50 g | 40 g |
Květák smažený | 200 g | 150 g | 120 g | 100 g |
Rizoto z vepřového, kuřecího masa, zeleninové | 280 g | 245 g | 170 g | 140 g |
Zapečené těstoviny, zapečené brambory | 350 g | 260 g | 190 g | 175 g |
Čočka na kyselo | 250 g | 210 g | 180 g | 150 g |
Fazolový guláš, mexické fazole | 350 g | 260 g | 190 g | 175 g |
Bramborový guláš | 300 g | 230 g | 170 g | 150 g |
Halušky s uzeným masem | 250 g | 210 g | 180 g | 150 g |
Vejce | 2 ks | 1,5 ks | 1 ks | 1 ks |
Párek, klobása (á 50 g) | 2 ks | 2 ks | 1 ks | 1 ks |
|
|
|
|
|
IV. Sladká jídla | ||||
Žemlovka | 300 g | 230 g | 170 g | 150 g |
Buchty plněné | 300 g | 230 g | 170 g | 150 g |
Dukátové buchtičky + krém | 170 + 200 g | 120 + 140 g | 100 + 120 g | 85 + 100 g |
Plněné knedlíky (kynuté, tvarohové) - posyp - máslo | 250 g | 220 g | 180 g | 125 g |
Těstoviny na sladko - posyp - máslo | 300 g | 230 g | 170 g | 150 g |
Krupicová kaše - posyp - máslo | 340 g | 250 g | 180 g | 170 g |
|
|
|
|
|
V. Přílohy | ||||
Omáčka | 150 g | 120 g | 90 g | 75 g |
Šťáva k masu | 50 g | 50 g | 30 g | 25 g |
Zelenina vařená, dušená | 150 g | 120 g | 90 g | 75 g |
Brambory vařené, bramborová kaše | 250 g | 200 g | 150 g | 125 g |
Bramborový salát | 300 g | 250 g | 200 g | 150 g |
Rýže dušená | 160 g | 140 g | 100 g | 80 g |
Těstoviny vařené | 200 g | 160 g | 120 g | 100 g |
Knedlíky houskové | 160 g | 140 g | 100 g | 80 g |
Knedlíky bramborové | 200 g | 160 g | 120 g | 100 g |
Pečivo kusové – rohlík, pletýnka (1 kus cca 50 g) | 2 ks | 2 ks | 1 ks | 1 ks |
Pečivo krájené – chléb, bageta, veka | 100 g | 70 g | 60 g | 50 g |
Strouhaný sýr | 15 g | 13 g | 10 g | 8 g |
|
|
|
|
|
VI. Moučníky, saláty, nápoje | ||||
Salát zeleninový, kompot | 120 g | 100 g | 70 g | 60 g |
Zeleninová obloha | 50 g | 40 g | 30 g | 25 g |
Dresing, studená omáčka | 50 g | 40 g | 30 g | 25 g |
Okurek sterilovaný | 2 ks | 1 ks | 1 ks | 1 ks |
Tvarohový krém, jogurt, puding, | 125 g / 1 ks | 125 g / 1 ks | 125 g / 1 ks | 125 g / 1 ks |
Nápoj | 200 ml | 200 ml | 200 ml | 200 ml |