Informace e-mailem

Novinky e-mailem

 

Naše projekty realizujeme s podporou

IROP

MMR

 

VYUŽÍVÁME PODPOR ÚSTECKÉHO KRAJE

Ústecký kraj

 

Kobra Údlice

 

Czec POINT

 

Zelená obec, jsme zapojeni do Rema Systému, likvidace elektroodpadu

Svátek

Svátek má Vendelín

Aktuální počasí

Počasí dnes:

20. 10. 2018

zata

Bude oblačno až zataženo, přechodně až polojasno. Ráno a dopoledne místy mlhy nebo zataženo nízkou oblačností. Denní teploty 12 až 16°C. Noční teploty 7 až 3°C.

 

Jízdní řády - IDOS

Navigace

Obsah

Alerg

                                                      

  Alergeny

 

Označování alergenů je oficiálně stanoveno na 13.12.2014 v souladu s potravinovým právem.

 

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je

vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující

nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

 

Co jsou to alergeny v potravinách?

 

Různé druhy alergií postihují až 30% populace a na alergii není lék.

Každý jedinec musí zjistit podle příznaků, jaké potraviny se vyvarovat, jedině voda není alergenní.

 

Alergeny jsou přirozeně vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému (IS), která může vyústit až k anafylaktickému  šoku. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně-jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu.

 

Potravinové alergeny, mohou vyvolat všechny alergeny, ale EU specifikovalo 14 hlavních potenciálních alergenů, (viz barevný plakát nahoře) které podléhají legislativnímu značení.

Označení nebalených potravin-zhotovených pokrmů ve školních jídelnách

 

Značení alergenů je pouze informační požadavek: 

Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako např. restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren atd. Dne 13.12.2014 bude povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje.

 

Zákonné ustanovení určuje vedoucím jídelen „jasně a zřetelně označit“, není sice nijak blíže specifikováno, lze však obecně odvodit, že se jedná o takové označení, které bude strávníka dostatečně informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenů uvedeném ve zmíněném seznamu legislativně značených alergenů.

Školní jídelna je povinna 

 

Označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám ohlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

 

Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku slovně, nebo číslem označující alergen. Pokud bude zvolené číselné označení, bude v blízkosti jídelního lístku seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelní lístek. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.

 

 

 

Množství pokrmů

Informace dle §9a odst. 1 písm. c) Zákona č. 110/1997 Sb.

 

Pokrm

Množství pokrmu na jednu porci dle věkové kategorie

15+, dospělí

11-14 let

7-10 let

3-6 let

I. Přesnídávky, svačiny

Pečivo, sladké pečivo, moučníky (kusové pečivo)

2 ks

2 ks

1 ks

1 ks

Chléb, veka (krájené pečivo)

100 g

70 g

60 g

50 g

Pomazánky, ochucené máslo

50 g

40 g

30 g

25 g

Máslo, margarín

30 g

25 g

20 g

15 g

Zelenina, ovoce

60 g

50 g

40 g

30 g

Přesnídávka, puding, šlehaný tvaroh, jogurt

125 g / 1 ks

125 g / 1 ks

125 g / 1 ks

125 g / 1 ks

Piškoty, cereálie

60 g

50 g

40 g

30 g

Nápoje ke svačinám

200 ml

200 ml

200 ml

200 ml

 

 

 

 

 

II. Polévky

Polévka

300 ml

220 ml

180 ml

150 ml

Opečené pečivo, krutony do polévky

10 g

8 g

6 g

5 g

 

 

 

 

 

III. Hlavní jídla

Hovězí maso přírodní, vařené, dušené, pečené

60 g

45 g

35 g

30 g

Vepřové maso přírodní, vařené, dušené, pečené

65 g

50 g

40 g

35 g

Smažený řízek (vepřový, kuřecí, krůtí)

120 g

90 g

70 g

60 g

Sekaná pečeně, karbanátek pečený

100 g

80 g

60 g

50 g

Smažený karbanátek

140 g

110 g

80 g

70 g

Guláš (maso + omáčka)

60+120 g

42+84 g

36+72 g

30+60 g

Rybí filé smažené, pečené, zapečené se sýrem

120 g

100 g

75 g

60 g

Rybí prsty smažené, pečené (1 ks á 30 g)

5 ks

4ks

3ks

2 ks

Kuře pečené (stehno)

160 g

130 g

100 g

80 g

Kuře na paprice (bez kosti)

80 g

60 g

50 g

40 g

Květák smažený

200 g

150 g

120 g

100 g

Rizoto z vepřového, kuřecího masa, zeleninové

280 g

245 g

170 g

140 g

Zapečené těstoviny, zapečené brambory

350 g

260 g

190 g

175 g

Čočka na kyselo

250 g

210 g

180 g

150 g

Fazolový guláš, mexické fazole

350 g

260 g

190 g

175 g

Bramborový guláš

300 g

230 g

170 g

150 g

Halušky s uzeným masem

250 g

210 g

180 g

150 g

Vejce

2 ks

1,5 ks

1 ks

1 ks

Párek, klobása (á 50 g)

2 ks

2 ks

1 ks

1 ks

 

 

 

 

 

IV. Sladká jídla

Žemlovka

300 g

230 g

170 g

150 g

Buchty plněné

300 g

230 g

170 g

150 g

Dukátové buchtičky + krém

170 + 200 g

120 + 140 g

100 + 120 g

85 + 100 g

Plněné knedlíky (kynuté, tvarohové)

- posyp

- máslo

250 g
75 g
25 g

220 g
60 g
20 g

180 g
45 g
15 g

125 g
40 g
12 g

Těstoviny na sladko

- posyp

- máslo

300 g
45 g
25 g

230 g
40 g
20 g

170 g
30 g
15 g

150 g
23 g
12 g

Krupicová kaše

- posyp

- máslo

340 g
25 g
15 g

250 g
22 g
12 g

180 g
20 g
10 g

170 g
18 g
8 g

 

 

 

 

 

V. Přílohy

Omáčka

150 g

120 g

90 g

75 g

Šťáva k masu

50 g

50 g

30 g

25 g

Zelenina vařená, dušená

150 g

120 g

90 g

75 g

Brambory vařené, bramborová kaše

250 g

200 g

150 g

125 g

Bramborový salát

300 g

250 g

200 g

150 g

Rýže dušená

160 g

140 g

100 g

80 g

Těstoviny vařené

200 g

160 g

120 g

100 g

Knedlíky houskové

160 g

140 g

100 g

80 g

Knedlíky bramborové

200 g

160 g

120 g

100 g

Pečivo kusové – rohlík, pletýnka (1 kus cca 50 g)

2 ks

2 ks

1 ks

1 ks

Pečivo krájené – chléb, bageta, veka

100 g

70 g

60 g

50 g

Strouhaný sýr

15 g

13 g

10 g

8 g

 

 

 

 

 

VI. Moučníky, saláty, nápoje

Salát zeleninový, kompot

120 g

100 g

70 g

60 g

Zeleninová obloha

50 g

40 g

30 g

25 g

Dresing, studená omáčka

50 g

40 g

30 g

25 g

Okurek sterilovaný

2 ks

1 ks

1 ks

1 ks

Tvarohový krém, jogurt, puding,
ovocná přesnídávka

125 g / 1 ks

125 g / 1 ks

125 g / 1 ks

125 g / 1 ks

Nápoj

200 ml

200 ml

200 ml

200 ml